Cellulit – jak z nim walczyć?

Cellulit – jak z nim walczyć?

Cellulit jest znany kobietom na całym świecie i to bez względu na tuszę czy wiek mają go kobiety otyłe i te bardzo szczupłe.

Cellulit jest efektem nieprawidłowego funkcjonowania układu limfatycznego, ta nieprawidłowość prowadzi do tego, że w komórkach tłuszczowych odkładają się produkty przemiany materii, które powinny zostać wydalone z organizmu. Komórki tłuszczowe znajdujące się w tzw. podskórnej tkance tłuszczowej powiększają się do znacznych rozmiarów, tworząc na skórze widoczne zgrubienia w postaci guzków, które tworzą tzw. „skórkę pomarańczową”.

Nasze babki nie narzekały na cellulit głównie dlatego, że prowadziły inny tryb życia. Nie chorowały na otyłość, były zmuszone do większego ruchu i aktywności, często nie miały typowo siedzącej pracy, nie korzystały również z antykoncepcji hormonalnej i wielu innych pożytecznych leków i wspomagaczy. Dobra pielęgnacja, właściwa dieta i spora dawka ruchu mogą sprawić, że uda ci się zlikwidować cellulit w początkowej fazie.

By rozprawić się z cellulitem, trzeba działać na wielu frontach. Ruch, zmiana nawyków żywieniowych i odpowiednia pielęgnacja należą do najważniejszych. Jeśli codziennie poświęcisz godzinę na szybki spacer, gimnastykę, jeśli przestaniesz żywić się byle jak i byle gdzie i po kąpieli przeznaczysz kilka minut na wtarcie w ciało balsamu – możesz liczyć na sukces.

Dietą w cellulit!

Walkę z cellulitem należy zacząć od odpowiedniej diety, która zapewni prawidłową przemianę materii.

Powinniśmy zadbać o to, by w posiłkach nie zabrakło witaminy A, C i E. To właśnie te składniki warunkują dobrą kondycję skóry, a co za tym idzie jej, atrakcyjny wygląd. Z kolei niedobór tych witamin objawia się przesuszeniem skóry, utratą przez nią elastyczności i sprężystości co prowadzi do cellulitu.

W twoim menu przede wszystkim powinno być dużo błonnika. W diecie antycellulitowej korzystne działanie mają obie jego frakcje: nierozpuszczalna w wodzie, która zabezpiecza przed zaparciami i rozpuszczalna, która spowalnia wchłanianie tłuszczu. Źródłem nierozpuszczalnego są np. grube kasze,kiełki, brązowy ryż a rozpuszczalnego – cytrusy i jabłka.

Należy unikać soli, słodyczy, tłustych smażonych potraw, alkoholu i kawy. Należy pić dużo niegazowanej wody, która pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. W walce z cellulitem pomagają także herbatki ziołowe, zawierające w składzie m.in. koper, skrzyp, brzozę, krwawnik. Aby skóra była w dobrej kondycji niezbędne w naszej diecie są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-6 i Omega-3, które odpowiadają za wytwarzanie błon komórkowych i ich prawidłową regenerację. Bogatymi źródłami Omega-6 i Omega-3 są tłuste ryby, orzechy i oleje roślinne ( np. olej rzepakowy).

Katarzyna 2017-04-10T13:37:53+02:00 10 kwietnia, 2017|Categories: Aktualności Dietetyczne|

Podziel się tym - udostępnij swoim znajomym!

FacebookTwitterLinkedinRedditTumblrGoogle+PinterestVkEmail

Related Posts

  • Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
    Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

    Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

  • Jak zadbać o dietę w okresie zimowym
    Jak zadbać o dietę w okresie zimowym

    Jak zadbać o dietę w okresie zimowym

Ostatnie wpisy

  • Cellulit – jak z nim walczyć?
  • Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
  • Jak zadbać o dietę w okresie zimowym

Tak mnie znajdziesz

ul. Szafirowa 29
78-100 Kołobrzeg
kasiagorczynska@dietetykkolobrzeg.pl
https://dietetykkolobrzeg.pl

Koniecznie odwiedź mnie na Facebook

Copyright Dietetyk Kołobrzeg - Katarzyna Górczyńska | All Rights Reserved
Facebook