Jak zadbać o dietę w okresie zimowym
Okres zimowy to czas walki z obniżoną odpornością i kiepskim samopoczuciem. Pomóc sobie możemy stosując zdrową dietę. Zima to czas w którym trudniej o świeże owoce i warzywa ale nie oznacza to, że dieta w tym okresie ma być mniej bogata w witaminy i monotonna. Trzeba i warto zadać sobie trochę trudu by urozmaicić codzienne posiłki. Dzięki temu uchronimy się przed chorobą, złym samopoczuciem i przetrwamy w dobrej formie do wiosny.
Wszyscy którzy chcą uniknąć infekcji powinni wzmacniać naturalną odporność organizmu poprzez odpowiednią dietę. Pamiętajmy przede wszystkim o dostarczeniu organizmowin dostatecznej ilości witaminy C. Tę ważną witaminę znajdziemy między innymi w owocach cytrusowych, szpinaku, selerze, a także różnych sokach np. z aroni, żurawiny, aceroli, rokitnika, dzikiej róży czy pigwy.
W okresie zimowym bardzo cennym źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów są kiszonki i mrożonki. Zastępują one w dużej mierze świeże warzywa i owoce. Kiszonki poza tym są naturalnym probiotykiem i stabilizują witaminy A i C. Mrożonki natomiast zawierają błonnik pokarmowi i dostarczają wielu witamin.
Obowiązkowo w diecie powinniśmy umieścić produkty zawierające magnez. Niedobory magnezu powodują pogorszenie samopoczucia, które i tak jest nadszarpnięte ponurą aurą za oknem i brakiem słońca. Osoby prowadzące stresujący tryb życia i pijące duże ilości kawy najbardziej narażone są na braki tego pierwiastka. Źródłem magnezu w diecie są: orzechy, banany, czekolada.
Bardzo ważnym składnikiem diety jest żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny. Niedobór żelaza powoduje anemię objawiającą się zmęczeniem i osłabieniem odporności. Żelazo można dostarczyć do organiznu spożywając mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak : mleko, jaja, sery. W żelazo bogate są również warzywa koloru zielonego : jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, natka pietruszki, koperek.
Zimową porą roku 50 % energi naszego pożywienia powinny stanowić węglowodany złożone. Węglowodany złożone wolniej się trawią i dzięki temu sprawiają że organizm nie czuje potrzeby spożywania kolejnego posiłku. Należą do nich: pieczywo pełnoziarniste, kasze, ziemniaki.
W zimowej diecie najważniejsza jest zdrowa żywność oraz odpowiednia liczba posiłków. Powinniśmy spożywać conajmniej cztery posiłki dziennie a chcąc ułatwić organizmowi utrzymanie równowagi cieplnej powinniśmy spożywać posiłki co 3-4 godziny.
Gdy zima w pełni, wieczory długie a za oknem plucha to wolimy poleniuchować przed telewizorem i poczytać książkę. W tym okresie warto zadbać o swój organizm poprzez odpowiednią dietę i ruch fizyczny. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie spacer, pływanie, zajęcia fitnes czy jogging. Dieta połączona z ćwiczeniami sprawi, że będziemy w dobrej formie i poprawi nasze samopoczucie.